ADANA / ÇUKUROVA - Emine Sapmaz İlkokulu

OKULUN/KURUMUN TARİHÇESİ:

Emine Sapmaz İlkokulu Güney Sanayi Fabrikası sahiplerinden Sayın Ahmet SAPMAZ Beyefendi´nin eşi Emine SAPMAZ Hanımefendi tarafından yaptırılmıştır. Okul binasının 1975 yılında tamamlanmış olmasına rağmen okulumuz ancak 1976-1977 ders yılında eğitim öğretime açılabilmiştir. Okul arsası 6743 m olup istimlak edilerek alınmıştır. İstimlak alanı içerisinde bulunan iki katlı bir ev yıktırılmayıp öğretmen lojmanı olarak tahsis edilmiştir.

Okul binası iki katlı olup12 dershane,1 salon, 3 idare odası, iki beslenme odası bulunmaktadır. Bu belenme odalarından bir tanesi ana sınıf diğeri ise araç odası olarak kullanılmaktadır. Okul müştemilatı olarak 2 öğretmen lojmanı,1 kooperatif binası, 1 çeşmesi, yağmurlu havalarda öğrencilerin korunması için büyükçe bir sundurması, okul koruma derneği tarafından yaptırılan 1 hizmetli lojmanı ile 1 ardiye binası ve buna bitişik olarak 1 erkekler tuvaleti bulunmaktadır. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi ile işbirliği yapılarak okul bahçesine 250 kök muhtelif fidan dikilmiştir.

Okulun ilk Müdürü Ceyhan Merkez Mithatpaşa İlkokulu Müdürlüğünden naklen atanan Şaban ARDIÇ ´tır. İlk Öğretmenleri ise Şadiye YILDIRIM, Emine İhsan ÇETİN, Huriye ÇALIŞKAN, Neriman GÜREKEN, Hayriye IŞIKAK, Seyhan AĞBA, Ayşe ÇETİN ve Fatma Güzin VEZİROĞLU ´dur. Bu kadro ile ilk yıl olan 1976-1977 öğretim yılında normal eğitim yapılmıştır. Bu öğretim yılındaki sınıf mevcutları 15-20 civarında olmuştur. 1977-1978 öğretim yılında ise valilik oluru ile ikili öğretime geçilmiştir. Buna paralel olarak öğretmen ve öğrenci sayısı da artmıştır.

Okul binasının bulunduğu güzergâhtan otoyol geçmesi nedeniyle1989 Şubat ayı sonlarında binanın büyük bir kısmı yıkıma uğramıştır. Müştemilat olarak, iki öğretmen lojmanı, bir hizmetli lojmanı, çeşme kooperatif binası, ardiye binası ile bir de tuvalet yıkılmıştır. Bu arada çok sayıda yetişmiş ağaç da kesilmiştir. Okul binasından geriye sadece 4 dershane ana sınıfı kalmıştır. Otoyolun yapımını gerçekleştiren TEKFEN-İNTES-İMPRETİS ortak girişimi tarafından yıkılan okul binasına karşılık okul arsasına ''U''şeklinde 10 derslikli prefabrik bir binayı yaparak1989 Şubat tatilinde teslim etmişlerdir. Yıkım işi prefabrik binanın tesliminden sonra gerçekleştirilmiştir. Eski binadan kalan kısım 1989-1990öğretim yılının başında Okul Koruma Derneği vasıtasıyla onarımı yaptırılmış, sıvatılmış ve boyatılmıştır. Bu arada taşınma ve yıkım da dahil olmak üzere bir aksama olmadan eğitim- öğretim sürdürülmüş ve sürdürülmektedir.

Tekfen- İntes-İmpretis ortak Girişimi tarafından yeni okul kuzey (A Blok) bölümü 1993-1994 yılında, güney bölümü ise 1994-1995 yılında öğretime açılmıştır. Eski okuldan kalan bölüm yıkılmıştır.1995 yılında Okul koruma derneğinin çabalarıyla otoban üstü okul bahçesine dahil edilmiştir. 2000-2001 eğitim Öğretim döneminde okul kurucumuz Sayın Emine SAPMAZ Hanımefendinin kızı Sayın Zerrin Hayırlı SABANCI tarafından yapılan bağış ile okulumuzun kuzey binasının hemen yanına ek bina yapılmıştır.

OKULUN/KURUMUN ÖZELLİKLERİ: Okulumuz 1976 yılında hizmete girmiştir. A ve B Blok ana binayı oluşturmaktadır. 2023-2024 Eğitim Öğretim döneminde ilkokul olarak hizmete devam etmektedir. Okulumuzda toplam 52 personel görev yapmaktadır. Okulumuz 1 Müdür Odası, 2 Müdür Yardımcısı Odası, 3 Rehberlik  Odası, 18 derslik, 1 Kütüphane,1 Destek Eğitim Odası,1 Grup Çalışma Odası,1 Çok Amaçlı Salon 2 anasınıfı ve 1 Sistem odası,1 öğretmenler odası,1 koteyner içerisinde robotik kodlama sınıfı,1 kantin ,1 güvenlik odasından oluşmaktadır.  2023-2024 Eğitim Öğretim yılında öğrenci sayısı 1024 olmuştur.

Yayın: 29.03.2013 - Güncelleme: 15.05.2024 01:35 - Görüntülenme: 3661